De Betaalrelatie Check helpt fraude en bestandsvervuiling op te sporen

Met de Betaalrelatie Check kunnen organisaties hun klanten- of leveranciersbestand opschonen. De Betaalrelatie Check gaat na of de IBAN-naam combinaties in uw administratie overeenkomen met de gegevens die bekend zijn bij de bank. Dit helpt fraude en bestandsvervuiling op te sporen. Zo weet u aan wie u betaalt, bij wie u incasseert en of IBAN en naam van nieuwe klanten en  leveranciers bij elkaar horen. Wel zo veilig!

IBAN-Naam Check is veilig

De voordelen van de Betaalrelatie Check

 • Helpt fraude op te sporen en te bestrijden
 • Voorkomt verkeerde betalingen
 • Inbouwen in uw bedrijfsproces

Zo werkt de Betaalrelatie Check

De Betaalrelatie Check is gebaseerd op de IBAN-Naam Check die banken gebruiken.

De check vergelijkt de IBAN-naam combinaties in uw administratie met de gegevens in de SurePay database en geeft een melding als er een afwijking is. De SurePay database bevat alle particuliere en zakelijke rekeningen bij Nederlandse banken en de bijbehorende namen die bij de bank geregistreerd staan.

De IBAN-Naam Check werkt op basis van individuele betaalverzoeken. Maar de Betaalrelatie Check is bedoeld om grote bestanden ineens te checken.

Wanneer biedt de Check uitkomst?

Met de check kunt u onregelmatigheden opsporen en zodoende verkeerde betalingen voorkomen.

 1. Spoor fraude op door mensen die zich voordoen als klant of leverancier, zoals bij factuurfraude. Een aanduiding ‘not matching’ is verdacht en kan reden zijn voor verder onderzoek.
 2. Schoon uw klanten- of leveranciersbestand op en krijg een  signaal als een IBAN anders geregistreerd staat bij de bank.
 3. Controleer van nieuwe klanten en leveranciers of naam en IBAN overeenstemmen. Zo weet u met wie u zaken doet. Kan uw klant zelf naam of IBAN wijzigen? Ook dan is het zinvol dit te checken.

Praktische informatie

Welke gegevens levert u aan

U levert twee datavelden aan: IBAN en Naam. Een achternaam is vereist. Een voornaam mag maar hoeft niet te worden aangeleverd.

Welke resultaten krijgt u terug

Wij voeren de check uit en leveren de resultaten aan u terug.
De resultaten doen een uitspraak over de geldigheid en status van de rekeningnummers. Daarnaast krijgt u per IBAN een aanduiding of uw naam overeenkomt met de naam in de SurePay database.

Gegevensuitwisseling

Handmatige bestandsuitwisseling

 • Wij maken een beveiligde omgeving aan t.b.v. de bestandsuitwisseling;
 • U ontvangt de inloggegevens;
 • U kunt nu zelf het bestand uploaden;
 • Wij voeren de check uit en zetten het resultaat voor u klaar;
 • U kunt het resultatenbestand downloaden.

API inbouwen

 • U kunt er ook voor kiezen de check in te bouwen in uw bedrijfsproces, zoals klantacceptatie of self-service;
 • De check wordt realtime gedaan. De klant krijgt een melding en kan zijn vergissing ter plekke herstellen. Dit scheelt uitzoek en reparatiewerk;
 • Wij verstrekken de API documentatie en u bouwt hem zelf in;
 • Onze support desk helpt bij implementatie en gebruikersvragen.

Veelgestelde vragen

Betaalrelatie Check

 • Welke rekeningnummers kunnen worden gecheckt?

  Alle Nederlandse rekeningnummers. SurePay kan al de IBAN-Naam-combinaties in uw klant- en leveranciersbestanden checken zolang het Nederlandse IBANs zijn. Dit kunnen spaar- en betaalrekeningen zijn. Zakelijke en particuliere rekeningen. Van Rabobank en van andere Nederlandse banken.
  Voor buitenlandse IBANs kan SurePay helaas onvoldoende dekking bieden, want SurePay heeft geen wereldwijde toegang tot de klantgegevens van buitenlandse banken.

 • Hoe is databeveiliging geregeld?

  Voor de Betaalrelatie Check is het nodig dat er bestandsuitwisseling plaatsvindt tussen uw organisatie en SurePay. Het betreft veelal gevoelige persoonsgegevens en daarom is het van het grootste belang dat transport en opslag van de data goed is beveiligd.

  Voor een eenmalige bestandscheck maken wij gebruik van mSafe. Voor elke opdrachtgever maken wij een eigen, beveiligde omgeving aan in mSafe waar u uw bestanden uploadt en onze resultaatbestanden downloadt. Vraag hier de bestandsspecificaties aan.

  Wilt u de BetaalrelatieCheck inbouwen in uw bedrijfsproces, zoals klantacceptatie of uitbetalingen? Dan kunt u hier de API specificaties aanvragen.

 • Hoe lang duurt het om een bestand te laten checken?

  Dit is afhankelijk van de afspraken die we maken, maar wij kunnen uw bestand binnen enkele uren checken en de resultaten dezelfde dag aan u terugleveren.

IBAN-Naam Check

 • Hoe werkt de IBAN-Naam Check?

  De IBAN-Naam Check controleert bij online betalingen of de naam en IBAN die u intoetst hetzelfde zijn als de gegevens die bekend zijn bij de bank. U krijgt een melding als er iets afwijkt. Zo kunt u uw betaling controleren. Misschien heeft u een vergissing gemaakt? Of misschien is er sprake van fraude en heeft u een valse factuur ontvangen? Als u een foutmelding krijgt, neem dan contact op met de persoon of het bedrijf aan wie u geld wilde overboeken om de betaling te controleren.

 • Welke meldingen zijn er?

  Er zijn drie soorten meldingen:

  Foutmelding

  Is de naam die u intoetst helemaal anders dan de naam die bekend is bij de bank, bijvoorbeeld Pietersen in plaats van Jansen, let dan goed op. Er kan sprake zijn van fraude. U krijgt een melding dat bij dit IBAN een andere naam bekend is bij de bank dan de naam die u intoetste. Neem contact op met degene aan wie u wilde betalen en controleer de betaalgegevens.

  Typefout

  Maakt u een typefoutje in de naam, bijvoorbeeld Jansen in plaats van Janse, dan laten we de naam zien die bekend is bij de bank. Controleer zelf of de naam die wij voorstellen inderdaad de persoon of het bedrijf is die u bedoelt. U kunt de voorgestelde naam overnemen.

  Geen check

  Kunnen we de naam die u intoetst niet controleren, bijvoorbeeld bij een buitenlands bankrekeningnummer, dan krijgt u daarvan ook een melding.

 • Moet ik me aanmelden voor de check?

  Nee dat hoeft niet. Het is geen aparte app of programma en u hoeft zich er niet voor aan te melden. Uw bank zorgt ervoor dat de IBAN-Naam Check werkt bij online betalingen, dus via de app en via internetbankieren.

  Momenteel werkt de IBAN-Naam Check voor klanten van Rabobank, ING Bank, SNS Bank, de Regiobank, ASN Bank, ABN AMRO & Knab. Andere banken hebben de IBAN-Naam Check nog niet ingevoerd en volgen mogelijk later. Raadpleeg jouw eigen bank voor meer informatie hierover.