De IBAN-Naam Check maakt online betalen persoonlijker en nog veiliger

De IBAN-Naam Check controleert of de ingetoetste naam bij het IBAN anders is dan de naam die bekend is bij de bank. En geeft een melding als er iets afwijkt. Zo kun je controleren of je betaalt aan de juiste persoon of het juiste bedrijf. Dit helpt vergissingen en fraude te voorkomen. Wel zo veilig!

IBAN-Naam Check is veilig

De voordelen van de IBAN-Naam Check

 • Maakt betalen persoonlijker en veiliger
 • Helpt vergissingen te voorkomen
 • Helpt fraude te bestrijden

De IBAN-Naam Check is klantvriendelijk

De IBAN-Naam Check combineert de nieuwste data science technieken met diepgaande kennis van betalingsverkeer om te helpen fraude te voorkomen en tegelijkertijd een goede klantbeleving te realiseren.

Het algoritme is getraind om verschillen te interpreteren en te beslissen of de invoer van de klant voldoende matcht met de gegevens die bekend zijn bij de bank. De dienst heeft als doel om te helpen foutieve of frauduleuze betalingen tegen te gaan, maar is zo gemaakt dat correcte betalingen gewoon doorgang vinden, zonder vertraging en zonder onnodige meldingen. De dienst werkt razendsnel, in een fractie van een seconde is de naam gecheckt. Dit vertraagt op geen enkele manier de klantervaring in de online betaalomgeving.

De IBAN-Naam Check is toekomstvast

Bij de ontwikkeling van de IBAN-Naam Check is rekening gehouden met de belangrijkste ontwikkelingen in de payments markt.

 1. Houdt rekening met de privacy van de particuliere rekeninghouder
 2. IBAN blijft de unieke identifier bij het doen van betalingen. De dienst is zo ontworpen dat de klant zelf beslist om de betaling uit te voeren dan wel af te breken als hij een melding krijgt
 3. De IBAN-Naam Check werkt razendsnel en voert de check uit meteen na de invoer, nog voordat de betaling door de klant aan de bank is verzonden. Daarmee is de IBAN-Naam Check voorbereid op Instant Payments.

De IBAN-Naam Check is veilig

De IBAN-Naam Check matcht namen en IBAN-nummers. Dit zijn persoonsgegevens en het is van groot belang persoonsgegevens goed te beveiligen. Om dit te bewerkstelligen is een aantal maatregelen genomen.

De IBAN-Naam Check is getoetst op het interne Rabobank beveiligingsbeleid en voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de verwerking van persoonsgegevens. Daarnaast is de IBAN-Naam Check software onderworpen aan penetratietests gebaseerd op de OWASP Application Security Verification Standard.

 • De IBAN-Naam Check

  Voldoet aan Rabo Software Security Baseline en OWASP ASVS. Is ontwikkeld volgens security by design, inclusief dreigingsanalyse en penetration tests.

 • Toegangsbeveiliging

  De toegang tot de API wordt op twee manieren beveiligd: Er wordt gewerkt met een TLS en de toegang tot de API is daarnaast beveiligd met IP-whitelisting. Elke aangesloten bank heeft een eigen API-key.

 • Algoritme

  Het algoritme draait in een eigen beveiligde Sandbox om beïnvloeding door andere processen te voorkomen.

 • Data

  De data is encrypted opgeslagen en transport is beveiligd met TLS. Het algoritme heeft toegang tot de data. De data staat opgeslagen in de Europese Unie.

De implementatie in de online betaalomgeving

De IBAN-Naam Check bestaat uit een intelligent en robuust algoritme en is beschikbaar via een eenvoudig in te bouwen API voor integratie in de online betaalomgeving van banken. Het algoritme checkt de ingevoerde naam en IBAN tegen de database. Deze bevat data van verschillende Nederlandse banken en uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Om de kwaliteit van de IBAN-Naam Check hoog te houden is het belangrijk dat de check de klantdata kan raadplegen van de banken die zich aansluiten bij de IBAN-Naam Check. Dataprovisioning is een belangrijk onderdeel van de implementatie en de samenwerking nadat de service in dienst is genomen.

Neem contact op voor meer info over de implementatie

IBAN-Naam Check schematische weergave

Veelgestelde vragen

Bedrijven Bedrijven

 • Hoe wordt mijn bedrijfsnaam gecheckt?

  Als jouw klanten een online overboeking aan je willen doen, en zij voeren uw bedrijfsnaam en IBAN in, dan vindt de check plaats. We checken de ingetoetste naam tegen de gegevens die bekend zijn bij de bank. Komt de naam overeen, dan verschijnt er geen melding en kan jouw klant de betaling gewoon uitvoeren. Wijkt de naam af, dan tonen wij de naam van uw bedrijf zoals die bekend is bij de bank. Jouw klant kan de betaling dan alsnog uitvoeren, of afbreken.

  Heb je een zakelijke rekening bij Rabobank, ING Bank, SNS Bank, Regiobank, ASN Bank of bij ABN AMRO? Dan checken we de ingevoerde naam ook tegen uw handelsnamen uit het Handelsregister van de Kamers van Koophandel. Deze check kunnen we helaas nog niet uitvoeren op rekeningen bij andere banken. Dat kan pas, zodra zij de IBAN-Naam Check hebben ingevoerd.

  Een melding kan leiden tot onzekerheid bij jouw klanten of zij inderdaad naar het juiste bedrijf overmaken. Om onnodige navraag te voorkomen, is het handig als de naam op facturen overeenkomt met de tenaamstelling bij de bank.

 • Mijn bedrijfsnaam wordt niet goed gecheckt.

  Het kan voorkomen dat jouw bedrijfsnaam niet goed wordt gecheckt. Dit geldt bijvoorbeeld als jouw IBAN nieuw is en er nog geen klanten gebruik van hebben gemaakt. Of als de tenaamstelling van jouw factuur afwijkt van de gegevens waarmee je bij de bank bekend bent. Uw klanten zien dan een melding met de naam waarmee je bekend bent bij de bank. Dit kan zorgen voor navraag en vertraging. Dit kun je voorkomen door jouw factuur aan te passen, en hierop ook de bedrijfsnaam te vermelden waarmee je bij de bank bekend bent.

  Wij kunnen alleen checken tegen uw handelsnamen indien u een zakelijke rekening heeft bij Rabobank, ING Bank, SNS Bank, Regiobank, ASN Bank of bij ABN AMRO. Voor rekeningen bij andere banken geldt dat wij pas op handelsnaam kunnen checken zodra de bank de IBAN-Naam Check heeft ingevoerd.

 • Ik heb een zakelijke rekening. Welke gegevens worden gecheckt?

  Je hebt een zakelijk rekening bij de Rabobank, ING Bank, SNS Bank, Regiobank, ASN Bank of bij ABN AMRO.

  De ingevoerde bedrijfsnaam wordt gecheckt tegen de gegevens van zowel de bank als het KvK Handelsregister. De gegevens uit het KvK Handelsregister, waaronder mogelijk meerdere handelsnamen, zijn gebaseerd op het door jouw opgegeven KvK Nummer bij de desbetreffende bank.

  Je hebt een zakelijke rekening bij een andere bank.

  Ja, ook dan wordt de ingetoetste bedrijfsnaam gecheckt, maar alleen tegen de gegevens zoals ze bij de bank bekend zijn. Niet tegen jouw handelsnamen in het KvK Handelsregister. Op dit moment wordt alleen bij zakelijke rekeningnummers van de Rabobank een check bij de KvK gedaan. Als andere banken zich aansluiten bij de IBAN-Naam Check, controleren we ook voor die rekeningnummers de ingevoerde bedrijfsnaam tegen de handelsnamen van de KvK.

Particulieren Particulieren

 • Hoe werkt de IBAN-Naam Check?

  De IBAN-Naam Check controleert bij online betalingen of de naam en IBAN die je intoetst hetzelfde zijn als de gegevens die bekend zijn bij de bank. Je krijgt een melding als er iets afwijkt. Zo kun je jouw betaling controleren. Misschien heb je een vergissing gemaakt? Of misschien is er sprake van fraude en heb je een valse factuur ontvangen? Als je een foutmelding krijgt, neem dan contact op met de persoon of het bedrijf aan wie je geld wilde overboeken om de betaling te controleren.

 • Welke meldingen zijn er?

  Er zijn drie soorten meldingen:

  Foutmelding

  Is de naam die je intoetst helemaal anders dan de naam die bekend is bij de bank, bijvoorbeeld Pietersen in plaats van Jansen, let dan goed op. Er kan sprake zijn van fraude. Je krijgt een melding dat bij dit IBAN een andere naam bekend is bij de bank dan de naam die je intoetste. Neem contact op met degene aan wie je wilde betalen en controleer de betaalgegevens.

  Typefout

  Maak je een typefoutje in de naam, bijvoorbeeld Jansen in plaats van Janse, dan laten we de naam zien die bekend is bij de bank. Controleer zelf of de naam die wij voorstellen inderdaad de persoon of het bedrijf is die je bedoelt. Je kunt de voorgestelde naam overnemen.

  Geen check

  Kunnen we de naam die je intoetst niet controleren, bijvoorbeeld bij een buitenlands bankrekeningnummer, dan krijg je daarvan ook een melding.

 • Moet ik me aanmelden voor de check?

  Nee dat hoeft niet. Het is geen aparte app of programma en je hoeft jezelf er niet voor aan te melden. Jouw bank zorgt ervoor dat de IBAN-Naam Check werkt bij online betalingen, dus via de app en via internetbankieren.

  Momenteel werkt de IBAN-Naam Check voor klanten van Rabobank, ING Bank, SNS Bank, de Regiobank, ASN Bank, ABN AMRO & Knab. Andere banken hebben de IBAN-Naam Check nog niet ingevoerd en volgen mogelijk later. Raadpleeg jouw eigen bank voor meer informatie hierover.