Betaal naar contacten in de eigen bankieren app

06-Betalen is de eerste functionaliteit van PayID. In het buitenland is het al heel gebruikelijk om rechtstreeks te betalen naar de contacten in je telefoon. Om dit in Nederland ook mogelijk te maken, ontwikkelde SurePay PayID. 06-Betalen is de eerste functionaliteit die beschikbaar komt voor banken voor implementatie in online en mobiel bankieren apps. 06-Betalen is geïntegreerd in de API van IBAN-Naam Check. Hiermee kan elke bank in de eigen omgeving veilig en betrouwbaar betalen naar 06-nummers aanbieden.

Voordelen van SurePay PayID

Voor de klant:

 • Betalen aan vrienden en bekenden door ze te selecteren uit de contactenlijst van je mobiel
 • Je hoeft het IBAN niet meer te kennen of in te voeren
 • Onderdeel van de eigen, gebruiksvriendelijke bankieren app
 • Veilig en betrouwbaar, dankzij de IBAN-Naam Check

Voor de bank:

 • Extra service voor jouw klanten
 • 06-Betalen is in het buitenland al succesvol
 • Blijf “on par” met Big Techs
 • Bank is en blijft in control over eigen klantgegevens
 • Klanten houden de eigen gegevens actueel aan bankzijde. Hierdoor beschikt de bank over recente en geverifieerde contactgegevens van de klant
 • De betaling blijft technisch een normale overboeking (SCT / SCT intstant). Tussenrekeningen, iDEAL of wallets zijn voor 06-Betalen niet nodig

Het gemak van 06-Betalen

Het IBAN is een lang nummer, mensen kunnen het lastig onthouden en delen. Dankzij 06-Betalen start jouw klant een betaling door simpelweg de begunstigde te kiezen uit de contactenlijst van de telefoon.

Jouw klant kan zelf ook op die manier betaald worden. Dit werkt alleen als de klant ervoor gekozen heeft om hieraan mee te doen. Daarvoor koppelt de klant via de bankieren app het geverifieerde 06-nummer en/of e-mailadres als een PayID aan zijn IBAN.

Vanaf dat moment kunnen klanten van alle deelnemende banken ook eenvoudig betalen aan jouw klant. Wij onderzoeken momenteel mogelijkheden om andere persoonlijke, verifieerbare ID’s toe te voegen aan PayID.

SurePay PayID is geïntegreerd met de IBAN-Naam Check

SurePay heeft 06-Betalen en PayID geïntegreerd met de IBAN-Naam Check.
Dit houdt in dat:

 1. Het 06-nummer alleen in een IBAN vertaald wordt, als de betaler de correcte naam van de ontvanger heeft ingevoerd (‘Match’ of ‘Close Match’ checkresultaat). Dit voorkomt phishing naar IBAN’s en beschermt de privacy van jouw klanten.
 2. De betaler wordt beschermd door de IBAN-Naam Check bij 06-Betalen. Dit helpt om fouten en fraude te voorkomen, zoals WhatsApp-fraude. Een bank gebruikt dezelfde API (nieuwe versie) voor zowel 06-Betalen als de IBAN-Naam Check.
 3. De dienst is geïntegreerd met de IBAN-Naam Check, waardoor alle Nederlandse banken eenvoudig kunnen aanhaken en waarbij de dienst dan ook direct tussen klanten van verschillende banken zal werken. Hiermee heeft de bank direct een gemakkelijke P2P-betaalmethode voor alle klanten.

De implementatie van SurePay PayID en 06-Betalen

We hebben 06-Betalen geïntegreerd in de vernieuwde versie van de IBAN-Naam Check API. Daardoor is het gemakkelijk om 06-Betalen voor klanten beschikbaar te maken.

De klant kan personen uit de contactenlijst van de telefoon kiezen. De bijbehorende naam en 06-nummer worden door de bank met SurePay gedeeld. Als de naam klopt (Match of Close Match), dan delen we het IBAN van de begunstigde met de bank om een standaard betaling uit te voeren.

De bank implementeert ook de PayID API in de bankieren apps, zodat haar klanten de gegevens (bijv. 06-nummer, e-mailadres) kan koppelen als PayID. De bank is ervoor verantwoordelijk dat deze gegevens gecontroleerd zijn (bv via verificatie SMS), zodat de klant alleen de eigen gegevens kan koppelen. Zodra het 06-nummer is gekoppeld, kan de klant betalingen ontvangen via 06-Betalen.

Interesse om 06-Betalen of SurePay PayID te implementeren bij jouw bank?

Neem contact op